Translate

Tuesday 20 September 2016

Το χωριό Άλωνα - Alona Village - Cyprus

See also

Ο Ναός Άγιος Γεώργιος στο χωριό Άλωνα


Στη βόρεια πλευρά του Τροόδου ανάμεσα στις κορυφές Μαδαρής και Παπούτσας και σε υψόμετρο 1200 μέτρων βρίσκεται κτισμένο το χωριό μας, η Άλωνα, που η ύπαρξη του ήταν γνωστή από τα πρώτα χρόνια της Φραγκοκρατίας.

Στα πόδια του απλώνεται η μοναδική καταπράσινη κοιλάδα από φουντουκιές. Η Άλωνα
πνιγμένη ασφυκτικά στο πράσινο μέσα σε περιβόλια με όλων των ειδών τα φρουτόδεντρα και με μεγάλες εκτάσεις ξηρόκαρπων δέντρων, είναι ένα από τα πιο ωραία χωριά του τόπου μας. Για 7 μήνες του χρόνου βρίσκεις ευωδιαστά φρούτα όλων των λογιών, αρχίζοντας από τα κεράσια του Μάη μέχρι και τα όψιμα σταφύλια του Νιόβρη.

Όλες οι εποχές είναι πολύ έντονες στο χωριό. Ο Χειμώνας το ντύνει πλουσιοπάροχα με την άσπρη γούνα του χιονιού, η Άνοιξη το κάνει να μοσχοβολά από την άνθηση των αμυγδαλιών και των φρουτόδεντρων, το Καλοκαίρι βυθισμένο στο πράσινο και στη δροσιά και το Φθινόπωρο καλυμμένο με το χρυσάφι των κιτρινισμένων φύλλων.

Οι ασφαλτοστρωμένοι κεντρικοί δρόμοι του, καλυμμένοι από πάνω σε μεγάλο μέρος από πυκνές κληματαριές σε κάνουν να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι σε ορεινό Μεσογειακό χωριό και νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε δρόμο που διασχίζει τροπικό δάσος. Το ίδιο αίσθημα, αλλά σε πιο έντονο βαθμό, νοιώθεις περνώντας από τα μονοπάτια κάτω από τις φουντουκιές που τις συναντάς σε κάθε μικρή ή μεγάλη κοιλάδα. Το μονοπάτι μελέτης της φύσης “Πέτρος Βανέζης” που περνά κάτω από τις φουντουκιές, δέχεται εκατοντάδες λάτρεις της φύσης κάθε χρόνο και για όλο το χρόνο. Είναι ένα μονοπάτι από τα ωραιότερα που υπάρχουν στην Κύπρο.

Τα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια των παλιών γειτονιών με τα πλακόστρωτα από βουνίσια πέτρα ανηφορικά δρομάκια, σε φέρνουν σε κάποιες άλλες νοσταλγικές εποχές. Στο περπάτημα σου βλέπεις να ξεπηδούν τα απομεινάρια των έργων του λαϊκού μάστορα που άφησε τη σφραγίδα του για πάντα στο χωριό.

Η εκκλησία του χωριού τριγυρισμένη από κερασιές και άλλα δέντρα κτίστηκε στα 1835 πάνω στα ερείπια της προηγούμενης που άλλοτε κατά την παράδοση ήταν μοναστήρι και που καταστράφηκε από φωτιά. Ανάμεσα στα εικονίσματα βρίσκεται και ο Άγιος Γεώργιος προστάτης του χωριού, έργο του φημισμένου ζωγράφου Κορνάρου του Κρήτη. Παλιά είναι και η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας που η φήμη της είναι γνωστή όχι μόνο στη περιοχή αλλά και σ’ ολόκληρη την Κύπρο και μέχρι πριν μερικά χρόνια κατέφευγαν στη χάρη της γυναίκες απ’ όλο το νησί, για να έχουν γάλα να βυζαίνουν τα παιδιά τους. Το 1998 και μέσα στα πλαίσια έκθεσης των Θησαυρών της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου Άλωνας, έγινε αποκάλυψη των εικόνων και κάτω από τις αργυρές επενδύσεις έχει ανακαλυφθεί σπάνια εικόνα του Αγίου Γεωργίου, μοναδικό μέχρι τώρα γνωστό έργο του Συμεών Πρωτοϊερέως (1641) και η εικόνα της Παναγίας Χρυσογαλούσας (1648).

Το αρχαίο ξωκλήσι της Παναγίας της Καρδακιώτισσας αναπαλαιώθηκε μετά την πυρκαγιά που το κατάστρεψε το 1987 και επανήλθε στην αρχική του μορφή πριν τις ανακαινίσεις της δεκαετίας του 60. Στο ξωκλήσι σώζεται μόνο η αρχαία εικόνα του Χριστού αφού η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας κάηκε.

Πριν μερικά χρόνια η αγάπη των Αλωνευτών ανοικοδόμησε το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου Συμφύλου που βρίσκεται κοντά στο Δασικό σταθμό Παναγιάς και 3 χλμ. από το χωριό Κάτω Μονή. Το ξωκλήσι κτίστηκε στα ερείπια παλιού ναού του Αγίου Νικολάου και εγκαινιάσθηκε το 2008.

Το χωριό σήμερα, κτυπημένο από την κατάρα της αστυφιλίας, αριθμεί λιγότερους από 70 κατοίκους  την χειμερινή περίοδο. Το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται και το κάθε μονοπάτι ξαναζωντανεύει από χαρούμενα παιδιάστικα ξεφωνητά.

Πολλοί απόδημοι προσπαθούν να αποκτήσουν το δικό τους εξοχικό αναπαλαιώνοντας τα παλιά τους σπίτια αλλά και ξένοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα κομμάτι γης για να κτίσουν το δικό τους. Αλήθεια ποιος έχει περάσει έστω και μια καλοκαιρινή μέρα στο δροσόλουστο χωριό με το θαυμάσιο ξηρό κλίμα και να μη θέλει να κάνει εδώ τις καλοκαιρινές διακοπές, μακριά από την πολύβουη πολιτεία και την κάψα του κάμπου, όπου ο ήλιος ψήνει το ψωμί που λέει ο λόγος.

Παρ’ όλη την αστυφιλία που μαστίζει τον τόπο μας οι φιλοπρόοδοι κάτοικοι του χωριού που έχουν έντονο μέσα τους το δημόσιο πνεύμα, συνεχίζουν τις προσπάθειες τους για πρόοδο του τόπου που γεννήθηκαν. Στο κέντρο του χωριού ορθώνονται το ιδιόκτητα κτίρια της Συνεργατικής Πιστωτικής Εταιρείας που στεγάζουν την υπεραγορά τροφίμων και το πετρόκτιστο κτίριο της με τα γραφεία και τις αποθήκες και τη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων. Πιο πάνω το κτίριο του Αθλητικού Πνευματικού Ομίλου Άλωνας, η Κοινοτική Βιβλιοθήκη και στο βάθος της μεγάλης πλατείας με τη θεατρική σκηνή είναι τα κτίρια που στεγάζουν τα γραφεία του Kοινοτικού Συμβουλίου και το Κοινοτικό ιατρείο.

Οι ξενιτεμένοι νέοι της Άλωνας δεν ξεχνούν το χωριό τους. Σχεδόν όλοι συμμετέχουν στον Αθλητικό Πνευματικό Όμιλο Άλωνας που αριθμεί 135 μέλη και που στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι ξενιτεμένοι και προσπαθούν στα μέτρα του δυνατού να εξυψώσουν την κοινότητα τους. Ο Α.Π.Ο.Α. με διάφορες εκδηλώσεις και γιορτές εξυψώνει το αθλητικό, πνευματικό και πολιτιστικό επίπεδο της Κοινότητας, αλλά και της Πιτσιλιάς γενικότερα.

Με σημαντική οικονομική βοήθεια του Κ.Ο.Α. το Κοινοτικό γήπεδο έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο ορεινό αθλητικό κέντρο με αποδυτήρια και κερκίδες.

Για το χωριό μας έχει εγκριθεί το «Ρυθμιστικό σχέδιο Άλωνας» με βάση το οποίο άρχισε ο προγραμματισμός για την υλοποίηση διαφόρων αναπτυξιακών έργων με στόχο την ανάπτυξη και επαναφορά της Άλωνας στις παλιές καλές της  μέρες. Ένα έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κυπριακή Δημοκρατία με στόχο την ορθολογιστική ανάπτυξη του χωριού μας. Πάνω σ’ αυτό θα στηριχτούμε για την σωτηρία της Άλωνας.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΙ Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛΩΝΑΣ

Οι κοιλάδες με τις φουντουκιές και το μονοπάτι της Φύσης:Ανεβαίνοντας ο επισκέπτης με το αυτοκίνητό του, από το δρόμο της Πλατανιστάσας ή ερχόμενος μέσω του Παλαιχωριού και του Φτερικουδιού, εντυπωσιάζεται από το πράσινο χαλί των φουντουκιών, που καλύπτουν με το σκουροπράσινό τους χρώμα, τα πάντα. Η φουντουκιά, λεπτοκαρυά, είναι το Ελληνικό της όνομα και στην Κυπριακή λεφτοκαρκά. Στην Κύπρο καλλιεργείται μονάχα στην Πιτσιλιά και κυρίως στο χωριό μας.

Ο επισκέπτης έχει σήμερα την τύχη , μέσω του μονοπατιού της φύσης «Πέτρος Βανέζης», που η είσοδός του βρίσκεται σε τρία σημεία, στο κέντρο του χωριού, να διασχίσει μέρος της κατάφυτης με λεπτοκαρυές κοιλάδας και να θαυμάσει το τοπίο μα και να μελετήσει τη χλωρίδα της περιοχής, όλες τις εποχές του χρόνου. Νωρίς την άνοιξη, θα περάσει κάτω από τις ανθισμένες κερασιές και θα μπει στους φουντουκιόνες, που είναι γεμάτοι από βιολέττες, φτέρες μέχρι και νούφαρα σε μερικούς πιο υγρούς τόπους. Σ’ όλη του τη διαδρομή θα τον συντροφεύουν τα κελαδήματα των αηδονιών.

Το καλοκαίρι, θα βρίσκεται συνεχώς κάτω από σκιά, ενώ τα κλαριά θα λυγίζουν πλάϊ του από τα φουντούκια.

Το Φθινόπωρο, στο κάθε του βήμα θα σκουντουφλά στους κόκκινους ξηρούς καρπούς, που γινόμενοι πέφτουν στο έδαφος, ενώ δίπλα του θα βλέπει τα κυκλάμινα που αφθονούν, κυρίως σαν βρέξει το καλοκαίρι. Τα κυκλάμινα της Πιτσιλιάς, που είναι μικρά και λευκού χρώματος, ανθίζουν νωρίς το φθινόπωρο και φημίζονται για το λεπτό τους άρωμα.

 Οι κληματαριές της Άλωνας: Οι καταπράσινες κληματαριές είναι το σήμα κατατεθέν, για όλα ανεξαίρετα τα σπίτια του χωριού. Σε πολλά μάλιστα σημεία της κοινότητας, οι κληματαριές σκεπάζουν τους δρόμους και δίνουν μια ξεχωριστή νότα στο τοπίο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές και θέαμα μοναδικό, είναι οι κληματαριές από την είσοδο μέχρι και την πλατεία της Άλωνας, μια απόσταση κάπου εξακοσίων μέτρων. Ο ταξιδιώτης είτε πεζός είτε με το αυτοκίνητο, περνά κάτω από την σκιά , ενώ από πάνω του κρέμονται τα τσαμπιά από σταφύλι.

Οι παλιές γειτονιές και τα πλακόστρωτα μονοπάτια: Οι παλιές γειτονιές της Άλωνας, εκτείνονται ανατολικότερα του μονοπατιού που ανεβαίνει στο χωριό από την εκκλησία. Εκεί, κοντά στα ποταμάκια υπήρχαν οι πηγές με το τρεχούμενο γάργαρο νερό που το έδιναν άφθονο στους κατοίκους του οικισμού. Τα μονοπάτια που είναι πλακόστρωτα από πέτρα του βουνού, ανακατασκευάστηκαν στην δεκαετία του 1940.

Μερικά από τα σπίτια των γειτόνων, πρέπει να κτίστηκαν από τα Μεσαιωνικά χρόνια και να ανακαινίστηκαν μέχρι τις μέρες μας αρκετές φορές. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, είναι πολύ έντονα τα σημάδια που μαρτυρούν την οικοδόμησή τους, στα χρόνια της Φραγκοκρατίας. Η όλη ρυμοτομία δείχνει ότι οι οικιστές της περιοχής, νοιάζονταν ιδιαίτερα για την ασφάλεια και την διαφυγή τους. Στενά δαιδαλώδη μονοπάτια ένωναν κατοικίες και γειτονιές, ενώ παράλληλα υπόγειες σήραγγες «τα κάτερκα» βοηθούσαν αυτούς που κινδύνευαν να εξαφανίζονται μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Πιθανόν «τα κάτερκα» να ήσαν υπολείμματα γαλαριών αρχαίου μικρού μεταλλείου –υπήρχε και αρχαίο καμίνι μετάλλου μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα-μπορεί όμως να ανοίχτηκαν σκόπιμα από τους κατοίκους, για να μπορούν να ξεφεύγουν από τους διώκτες τους.

Στο μονοπάτι που ξεκινά από τα καφενεία και είναι παράλληλο με τον κεντρικό δρόμο, συναντούμε κάποιες ξυλόγλυπτες πόρτες, έργο του χωριανού ξυλογλύπτη Χατζηγιώργη Μουρμουρή, που έζησε και δημιούργησε το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

Πολιτιστικοί χώροι: Στην πλατεία του χωριού υπάρχει το οίκημα του Αθλητικού Πνευματικού Ομίλου Άλωνας, ο οποίος ανελλιπώς από το 1972 διοργανώνει το Ετήσιο Φεστιβάλ. Περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, χοροεσπερίδες, ομιλίες, ήθη και έθιμα καθώς και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το Φεστιβάλ διεξάγεται σε ειδικό διαρρυθμισμένο χώρο, που ανήκει στο Κοινοτικό Συμβούλιο.

Δίπλα από το οίκημα του Α.Π.Ο.Α, που λειτουργεί και σαν κέντρο και εστιατόριο βρίσκεται η Κοινοτική Βιβλιοθήκη «Πέτρου Αλωνεύτη» η οποία περιλαμβάνει και μερικές σπάνιες εκδόσεις βιβλίων. Το κτίριο βρίσκεται υπό ανακαίνιση και δεν λειτουργεί η Βιβλιοθήκη.

Τριακόσια μέτρα στα δυτικά, βρίσκεται το Δημοτικό Σχολείο που κτίστηκε στα 1960, σε σχέδιο του αρχιτέκτονα Νεοπτόλεμου Μιχαηλίδη, ο οποίος έδεσε θαυμάσια το κτίριο με το περιβάλλον και έχει μια πανοραμική θέα προς την κοιλάδα, που φτάνει στα καμποχώρια και στην οροσειρά του Πενταδάκτυλου.

Το κτίριο σήμερα λειτουργεί σαν Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Δασουπόλεως και φιλοξενεί το καλοκαίρι αρκετά παιδιά της πρωτευουσιάνικης συνοικίας.
Πηγή http://www.alona.org.cy/?page_id=19

Photos 23/2/2016 by George Konstantinou

Alona (Greek: Άλωνα) is a village in the Nicosia District of Cyprus. It located on the north side of the Troodos peaks between Madari and Papoutsa mountain ranges at an altitude of 1200 meters.
The population of Alona, and surrounding villages of the Pitsilia locale, like Platanistassa, have traditionally been Greek-speaking and Christian. Moslem Turks did not live in the area between 1572 and 1964, although lots of Turks would holiday there. There have been periods of Catholic and Venetian domination, however, with the Church of Cyprus becoming dissolved.
The village lies in a unique green valley of hazels. The Alona smothered in green crammed into gardens with all kinds of fruit trees and large areas of nut trees , is one of the most beautiful villages of our country. For seven months of the year find fragrant fruit of all words starting with cherries May until the late grapes of November.

All seasons are very pronounced in the village. The winter the clothes lavishly with white fur snow, Spring makes it fragrant of the flowering of almond and fruit trees, the Summer immersed in the green and freshness and Autumn covered with gold of yellowed leaves.

The central streets paved, covered over in large part by thick vines make you forget that you are in a mountainous Mediterranean village and you think you are a road through the rainforest. The same feeling, but in a more pronounced extent, you feel going through the paths under the hazels who meet every small or big valley. The nature study trail "Peter Vanezis" passing under the hazels, receives hundreds of nature lovers each year and for all time. It is a path from the finest that exist in Cyprus.


The traditional stone houses of old neighborhoods with the paved uphill by mountain stone streets, to bring in some other nostalgic times. On your walk you see spring up the remains of the works of folk craftsman who left his mark forever in the village.
The village church surrounded by cherry trees and other trees was built in 1835 on the ruins of the previous that once upon delivery monastery and was destroyed by fire. Among the icons there is also St George patron of the village, work of the famous painter Kornaros of Crete. Old is the miraculous icon of the Virgin Galaktotrofousa whose fame is known not only in the region but in the whole of Cyprus and until a few years ago took refuge in the grace of women from all over the island, to have milk to suck their children. In 1998 and within the exhibition of Treasures of the Church of St. George Alon became revelation of images and below the silver investment has discovered rare picture of St. George, only known work of Simeon Protoiereos (1641) and the icon Chrysogalousas (1648).

The ancient church of Panagia Kardakiotissas restored after the fire that devastated in 1987 and returned to its original form before the renovations of the decade of 60. The chapel is preserved only the ancient image of Christ after the miraculous image of the Virgin was burned.


A few years ago the love of local people rebuilt the chapel of St. Nicholas Symfylou near the Forest Virgin Station and 3 km. From the village of Kato Moni. The chapel was built on the ruins of the old church of St. Nicholas and was inaugurated in 2008.

Alona annually hosts a festival to mark the feast day of the Dormition of the Mother of God, on the 15th of August. This event involves traditional Cypriot music and food. There are two very old churches, the main one being St George, which houses an exceptional ikon of the saint. The village has a library, and a Co-operative. The Cypriot modern painter Telemachos Kanthos had a house in the village and many of his oils are of the surrounding mountain scenery.

From https://en.wikipedia.org/wiki/Alona,_Cyprus



















































No comments:

Post a Comment