See also
Κοινότητα Μαρωνιτών της Κύπρου - Ιστορία - Χωριά - Εκκλησίες - Τοπία - Maronite Community of Cyprus - History - Villages - Churches - Landscape
Το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία των Μαρωνιτών στο χωριό της Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας - The Cypriot Maronite Monastery of Prophet Elias - Cyprus
Πριν την τουρκική εισβολή του 1974, η Αγία Μαρίνα αριθμούσε επτακόσιους περίπου κατοίκους. Σήμερα, ο πληθυσμός της ανέρχεται στα χίλια άτομα τα οποία είναι διασκορπισμένα σ’ ολόκληρη την Κύπρο. Στο χωριό δεν κατοικεί κανένας Μαρωνίτης από το 1974. Είναι πλέον στρατιωτική βάση και παρά τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων και την ελεύθερη διακίνηση, δεν επιτρέπεται σε κανένα να το επισκεφτεί.
Στην Αγία Μαρίνα κατοικούσαν, εκτός από Μαρωνίτες και μερικοί Τουρκοκύπριοι, πολλοί από τους οποίους ήταν Μαρωνίτες που ασπάστηκαν τον Μωαμεθανισμό σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν τη ζωή αλλά και τις περιουσίες τους την περίοδο των διωγμών. Αποτέλεσμα του πιο πάνω ήταν οι μικτοί γάμοι. Το Δεκέμβρη του 1963, με τις διακοινοτικές ταραχές, οι Τουρκοκύπριοι εγκατέλειψαν τα χωράφια και τα σπίτια τους, παρόλο που η συνεργασία με τους Μαρινιώτες ήταν άριστη.
Τόσο η παλαιά όσο και η νέα εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένες στην Αγία Μαρίνα, η οποία γιορταζόταν από τους Μαρωνίτες όλων των χωριών με πανηγύρια και γλέντι στις 17 Ιουλίου. Η παλαιά εκκλησία βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και δεν υπάρχει μαρτυρία για την ακριβή χρονολογία που κτίστηκε. Οι μεγάλοι σε ηλικία κάτοικοι της Αγίας Μαρίνας δεν θυμούνται άλλη εκκλησία εκτός από αυτή, πράγμα που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για οικοδόμημα αιώνων. Η νέα εκκλησία, η οποία βρίσκεται στην είσοδο του χωριού ολοκληρώθηκε το 1972 και λειτούργησε για δύο μόνο χρόνια.
Σε μικρή απόσταση από την Αγία Μαρίνα βρίσκεται το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, που είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο ιερά Μαρωνίτικα μέρη προσκυνήματος και πιθανόν το αρχαιότερο μνημείο. Το παλαιό μοναστήρι κτίστηκε από μοναχούς του Λιβάνου το 17ο αιώνα ενώ το 1943 το μοναστήρι ανοικοδομήθηκε εκ νέου από τον τότε ηγούμενο Πάτερ Πέτρο Κουμή. Το μοναστήρι αποτελούσε τον προορισμό κάθε Μαρωνίτη στις 20 Ιουλίου για προσκύνημα. Το 1974, με τους βομβαρδισμούς της τουρκικής αεροπορίας, η μονή εγκαταλείφθηκε από τους μοναχούς. Η πρώτη φορά που κατέστη δυνατό να την επισκεφθούν Μαρωνίτες ήταν τον Απρίλιο του 2003.
Οι κάτοικοι ασχολούνταν με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία. Το χωριό ήταν ξακουστό για την καλλιέργεια σιτηρών αλλά και για το μεγάλο αριθμό αμυγδαλιών. Αρκετοί κάτοικοι ήταν ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων και κατέφευγαν για εργασία στα περιβόλια της Μόρφου, του Καραβά και της Λαπήθου και έφερναν αρκετό χρήμα στο χωριό.
Στην Αγία Μαρίνα λειτουργούσε επίσης δημοτικό σχολείο.
Πηγή https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B3%CE%AF%CE%B1_%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B1_%CE%A3%CE%BA%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B1%CF%82
Photos 12/9/2016 by George Konstantinou
No comments:
Post a Comment