Translate

Tuesday 15 May 2018

Οι πανέμορφες άγριες πάπιες της Κύπρου (Web Tv) - Του Γιώργου Κωνσταντίνου - Εφημερίδα πολίτης 27/3/2018

See also

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 27/3/2018

Κείμενο, φωτογραφίες και βίντεο του Γιώργου Κωνσταντίνου
Όλες οι πάπιες που υπάρχουν στον πλανήτη ανήκουν στην οικογένεια των Νησσιδών (Anatidae). Είναι υδρόβια πουλιά τα οποία συναντάμε σε ολόκληρο τον κόσμο και  υπάρχουν περίπου 75 διαφορετικά είδη.

Τις συναντάμε παντού όπου υπάρχει νερό, σε λίμνες, φράγματα, ποταμούς, ρυάκια, βάλτους, έλη, σε περιστασιακά λιμνάζοντα νερά, ακόμα και στη θάλασσα.

Τα αρσενικά υπερτερούν κατά πολύ σε ομορφιά από τα θηλυκά, με υπέροχα ιριδίζοντα χρώματα και σχέδια στο φτέρωμά τους.

Είναι όλες αποδημητικά πουλιά και μεταναστεύουν σε κοπάδια πολλές φορές εκατοντάδες πουλιά μαζί.

Πρόκειται για παμφάγα πουλιά που τρέφονται με υδρόβια φυτά, χόρτα, σπόρους, αμφίβια, έντομα, σκουλήκια και ψάρια.

Στην Κύπρο δεν έχουμε πολλά νερά και λίμνες, εντούτοις συναντάμε αρκετά είδη πάπιας τον χειμώνα κατά την αποδημία των πουλιών, με πιο κοινά και γνωστά την πρασινοκέφαλη Mallard (Anas platyrhynchos) και το σαρσέλλι Common Teal (Anas crecca) τα οποία αποτελούν και κυνηγετικά θηράματα. Μερικά είδη αναπαράγονται και στην Κύπρο.

Μερικά από τα είδη πάπιας που συναντάμε στον τόπο μας είναι:



Mallard (Anas platyrhynchos) πρασινοκέφαλη

Το πιο κοινό είδος που συναντάμε κυρίως τον χειμώνα στον τόπο μας, αποτελεί επίσης κυνηγετικό θήραμα. Πρόκειται για κοσμοπολίτικο πουλί το οποίο είναι γνωστό και διαδεδομένο σε ολόκληρο τον κόσμο. Το αρσενικό έχει πράσινο ιριδίζον κεφάλι και το θηλυκό είναι χρώματος καφέ.

Αναπαράγεται την άνοιξη φτιάχνοντας καλά κρυμμένες φωλιές στο έδαφος, γεννώντας μέχρι και δεκαπέντε αβγά, που επωάζει μόνο το θηλυκό για 28 μέρες.

Η πρασινοκέφαλη την άνοιξη αναπαράγεται με επιτυχία και στην Κύπρο σε πολλά φράγματα και λίμνες, όπως στη λίμνη της Ορόκλινης, στη λίμνη της Αθαλάσσας και στη δεσποτική λίμνη Ακρωτηρίου. 


Common Teal (Anas crecca) σαρσέλλι - κιρκίρι

Είναι κοινή πάπια για τον τόπο μας και αποτελεί επίσης κυνηγετικό θήραμα. Πρόκειται για το μικρότερο είδος από όλες τις πάπιες που υπάρχουν στον κόσμο.

Γεννά επίσης στο έδαφος μέχρι 12 αβγά που επωάζει μόνο το θηλυκό. Προτιμά να συχνάζει σε ρηχά λιμνάζοντα νερά και είναι παμφάγο επίσης. Δεν φωλιάζει στην Κύπρο.

Μπορούμε να το δούμε τους χειμερινούς μήνες σε φράγματα και λίμνες όπως στη λίμνη της Ορόκλινης και στη της λίμνη Αθαλάσσας.

Αναφέρω ως καλύτερα μέρη τη λίμνη της Ορόκλινης και τη λίμνη της Αθαλάσσας διότι είναι προστατευόμενες με  παρατηρητήρια πτηνών και λόγω του ότι τα πουλιά στις λίμνες αυτές είναι ανενόχλητα και συνηθισμένα στην παρουσία κόσμου, πλησιάζουν αρκετά κοντά και έτσι μπορείτε να τα δείτε.

Common Shelduck (Tadorna tadorna) βαρβάρα - αλάουρτος

Είναι πανέμορφη πάπια που έρχεται στον τόπο μας τους χειμερινούς μήνες και αρέσκεται να συχνάζει κυρίως σε υφάλμυρους υδροβιότοπους, όπως η αλυκή Λάρνακας και αλυκή Ακρωτηρίου. Στην αλυκή Λάρνακας μπορείτε να τις δείτε πολύ νωρίς το πρωί να τρέφονται στη λάσπη έξω από το νερό κοντά στον δρόμο.

Φωλιάζει στο έδαφος και γεννά μέχρι και δέκα αβγά που επωάζει μόνο το θηλυκό. Δεν φωλιάζει στην Κύπρο.


Eurasian wigeon (Anas penelope) σφυριχτάρι

Μικρόσωμη πάπια σχετικά σπάνια για την Κύπρο που έρχεται τον χειμώνα. Φωλιάζει επίσης στο έδαφος κοντά σε νερά. Δεν φωλιάζει στην Κύπρο.

Επισκέπτεται κάθε χρόνο τις λίμνες επεξεργασίας λυμάτων στο Μενεού πίσω από το αεροδρόμιο Λάρνακας. Το Τμήμα Δασών έχει εγκαταστήσει εκεί παρατηρητήριο πτηνών και μπορείτε να δείτε τους χειμερινούς μήνες εκατοντάδες υδρόβια πουλιά. 




Northern Pintail (Anas acuta) σουβλόπαπια - σουβλονούρα - ψαλίδα

Πάπια που επισκέπτεται την Κύπρο σε σχετικά λίγους αριθμούς. Αρέσκεται να συχνάζει σε ρηχά γλύκα και υφάλμυρα νερά. Ονομάζεται σουβλόπαπια η σουβλονούρα λόγω της μαύρης σουβλερής μακριάς ουράς που διαθέτει το όμορφο αρσενικό.

Φωλιάζει στο έδαφος και γεννά μέχρι 12 αβγά που επωάζει μόνο το θηλυκό. Δεν φωλιάζει στην Κύπρο.

Μπορούμε να τη δούμε τον χειμώνα στο φράγμα Άχνας, στην λίμνη της Ορόκλινης και την αλυκή Λάρνακας.


Northern shoveler (Anas clypeata) χουλιαρόπαπια ή κουταλάς ή σαξάνα

Κοινή πάπια για την Κύπρο που έρχεται τον χειμώνα σε ικανοποιητικούς αριθμούς. Γεννά στο έδαφος μέχρι και 12 αβγά που επωάζει μόνο το θηλυκό. Δεν φωλιάζει στην Κύπρο.

Ονομάζεται χουλιαρόπαπια ή κουταλάς λόγω του πεπλατυσμένου ράμφους που διαθέτει.

Τον χειμώνα συχνάζουν κατά εκατοντάδες στις λίμνες επεξεργασίας λυμάτων στο Μενεού πίσω από το αεροδρόμιο Λάρνακας, στη λίμνη της Ορόκλινης και στη λίμνη της Αθαλάσσας.




Red-crested pochard (Netta rufina) φερεντίνι ή ροπαλόπαπια

Σχετικά σπάνιο είδος για την Κύπρο και ίσως η πιο όμορφη πάπια που επισκέπτεται την Κύπρο. Το αρσενικό έχει πορτοκαλί κεφάλι και μαύρο στήθος, ενώ το θηλυκό έχει χρώμα ανοικτό γκρίζο.

Φωλιάζει την άνοιξη κοντά σε νερά, μέσα σε πυκνή βλάστηση και γεννά μέχρι και 12 αβγά. Είναι είδος το οποίο καταδύεται για να φτάσει τα υδρόβια φυτά.

Τα τελευταία χρόνια μερικά ζευγάρια έρχονται κάθε χρόνο και φωλιάζουν στη λίμνη της Ορόκλινης, σπάνια όμως πλησιάζουν τους ανθρώπους.



Ferruginous Duck, (Aythya nyroca) βαλτόπαπια

Κοινή πάπια για την Κύπρο κατά τους χειμερινούς μήνες με πολύ έντονο χαρακτηριστικό άσπρο μάτι.

Φωλιάζει την άνοιξη στο έδαφος κοντά σε νερό και σε πυκνή βλάστηση, γεννά μέχρι 12 αβγά που επωάζει μόνο το θηλυκό. Κάποτε φτιάχνουν επιπλέοντες φωλιές κοντά σε υδρόβια φυτά.

Τα τελευταία χρόνια μερικά ζευγάρια φωλιάζουν στη δεσποτική λίμνη Ακρωτηρίου. Πριν μερικά χρόνια είχαν φωλιάσει και στη λίμνη της Αθαλάσσας.

Εκατοντάδες βαλτόπαπιες συναντάμε στα κατεχόμενα, στις λίμνες επεξεργασίας λυμάτων στη Μιά Μηλιά. Εκεί μπορούμε να δούμε εκατοντάδες άλλα υδρόβια πουλιά. Είναι αρκετές μεγάλες λίμνες με καλαμιώνες περιμετρικά και η περιοχή έχει εξελιχθεί σε έναν εξαιρετικό υδροβιότοπο.



Gadwall (Anas strepera) - καπακλής - κανναούρα

Σχετικά σπάνιο πουλί για την Κύπρο. Δεν φωλιάζει στην Κύπρο.



Ruddy Shelduck (Tadorna ferruginea) καστανόπαπιες

Πάπια που επισκέπτεται την Κύπρο σε σχετικά λίγους αριθμούς. Λίγο πιο μεγαλόσωμη από τις άλλες πάπιες με όμορφο καστανό φτέρωμα.

Φωλιάζει μακριά από το νερό σε βαθουλώματα, λαγούμια σε κουφάλες δέντρων ακόμα και σε γκρεμούς με αρκετά μέτρα ύψος. Δεν φωλιάζει στην Κύπρο.

Κάθε χρόνο μερικά πουλιά ξεχειμωνιάζουν στις λίμνες επεξεργασίας λυμάτων στο Μενεού πίσω από το αεροδρόμιο Λάρνακας και στην αλυκή Λάρνακας.


Tufted duck (Aythya fuligula) ππισκουντούρα - μαυροκέφαλη

Σπάνιο είδος για την Κύπρο με αναφορά μόνο μερικά πουλιά τον χρόνο. Πρόκειται για είδος το οποίο καταδύεται για να βρει την τροφή του. Δεν φωλιάζει στην Κύπρο. Τα τελευταία χρόνια μερικά ζευγάρια τον χειμώνα αναφέρονται στη λίμνη της Αθαλάσσας.


Garganey (Anas querquedula) σαρσέλα, μασουρατζής

Επίσης σχετικά σπάνιο είδος για την Κύπρο. Δεν φωλιάζει στην Κύπρο.



White-headed duck (Oxyura leucocephala) κεφαλούδι, κεφαλόπαπια

Πάπια πολύ σπάνια για την Κύπρο και παγκοσμίως με κάπως αλλόκοτη εμφάνιση και μικρόσωμο σώμα.

Το κεφαλούδι, είναι πλέον ένα από τα σπανιότερα είδη πουλιών στον κόσμο, με παγκόσμιο πληθυσμό που δεν ξεπερνά τα 15.000 άτομα. Η τελευταία φορά που αναφέρθηκαν στην Κύπρο ήταν τρία πουλιά στις 16/12/2015 στη λίμνη της Ορόκλινης, όπου είχαν μείνει εκεί για μια βδομάδα. Δεν φωλιάζει στην Κύπρο.



Υπάρχουν ακόμα μερικά είδη που αναφέρονται για την Κύπρο άλλα είναι πολύ σπάνια.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Ο Γιώργος Κωνσταντίνου γεννήθηκε το 1960 στη Λευκωσία και είναι φυσιοδίφης ερευνητής της κυπριακής βιοποικιλότητας. Φωτογράφος και κινηματογραφιστής αγρίας ζωής και πρόεδρος του συνδέσμου προστασίας φυσικής κληρονομίας και βιοποικιλότητας της Κύπρου. Με ακούραστη δράση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσον αφορά το περιβάλλον και την βιοποικιλότητα του τόπου μας.


No comments:

Post a Comment