Translate

Wednesday, 6 September 2023

Η τοποθεσία Αετόκρεμμος του Ακρωτηρίου Κάβο Γάτα - The Aetokremmos location of Akrotiri Cape Gata - Cyprus

See also


Ancient Roman tombs at Akrotiri, Aetokremnos Cyprus




Βρίσκεται μέσα στην κλειστή περιοχή των αγγλικών βάσεων Ακρωτηρίου όπου δεν επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση.

Η περιοχή του Ακρωτηρίου κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Η τοποθεσία Αετόκρεμμος της περιοχής ήταν πρώτη τοποθεσία της Κύπρου που κατοικήθηκε από ανθρώπους κατά την προνεολιθική εποχή. Οι πρώτοι αυτοί κάτοικοι τρέφονταν από νάνους ιπποπόταμους, πυγμαίους ελέφαντες και άλλα ζώα, απολιθώματα των οποίων ανακαλύφθηκαν στην περιοχή. Η περιοχή συνέχισε να κατοικείται και στις επόμενες εποχές (ελληνιστική, ρωμαϊκή, βυζαντινή)

Στη σύγχρονη εποχή, η περιοχή του Ακρωτηρίου δόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1960 για δημιουργία στρατιωτικής βάσης (Δυτική Περιοχή Κυρίαρχων Βάσεων) στα πλαίσια των συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου, με τις οποίες η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της. Σύμφωνα με την συμφωνία, οι κάτοικοι του χωριού Ακρωτηρίου θα αποζημιώνονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο και θα εγκατέλειπαν το χωριό. Ωστόσο, θα είχαν το δικαίωμα να διαμένουν στην περιοχή 28 ημέρες το χρόνο, ώστε να καλλιεργούν τη γη τους. Πράγματι, οι κάτοικοι πήραν την αποζημίωση τους και έφυγαν από το χωριό. Χρησιμοποιώντας το δικαίωμα παραμονής 28 ημερών σε αυτό, επέστρεψαν αλλά δεν έφυγαν από τα σπίτια τους, παρά τις προσπάθειες του βρετανικού στρατού. Το 1995 οι Βρετανικές Βάσεις αναγνώρισαν επίσημα το χωριό.

Το Κάβο Γάτα είναι ακρωτήριο της Κύπρου, είναι το νότιο ανατολικό σύνορο του κόλπου του Ακρωτηρίου. Βρίσκεται στη χερσόνησο Ακρωτηρίου και ανήκει στη βάση Ακρωτηρίου. Είναι το νοτιοανατολικό σημείο της Ευρώπης, κείμενο 14 πρώτα λεπτά της μοίρας ή 25 χιλιόμετρα νοτιότερα από το ακρωτήριο Τρυπητή της Γαύδου.

Η ονομασία του ακρωτηρίου προέρχεται από το κοντινό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Όπως αναφέρει ο Γιώργος Σεφέρης, είναι ιστορία που άκουσε από κάποιο μοναχό όταν πέρασε από εκεί το 1952: Κάποτε έπεσε ανομβρία στο νησί για πολλά χρόνια και γέμισε ο τόπος φίδια. Τότε οι μοναχοί ανέθρεψαν γάτες και κάθε μέρα το χάραμα αλλά και το βράδυ τις έστελναν έξω από το μοναστήρι να κυνηγήσουν τα φίδια. Η μάχη αυτή των φιδιών με τις γάτες κράτησε χρόνια, στο τέλος εξολόθρευσαν τα φίδια αλλά και οι ίδιες χάθηκαν αφού δεν άντεξαν το δηλητήριο. Άλλη παράδοση αναφέρει ότι τις γάτες τις έφερε η Αγία Ελένη. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Photos  11/12/2009  by George Konstantinou








Kαταφύγιο κυνηγών / τροφοσυλλεκτών, της προνεολιθικής περιόδου, όπου ζούσαν άνθρωποι πριν από 12000 χρόνια.


Ένας από τους λίγους φάρους που διασώζονται στο νησί μας μέχρι σήμερα από την περίοδο της Αγγλοκρατίας (τέλη 19ου-αρχές 20ου αιώνα).












No comments:

Post a Comment