Translate

Tuesday, 15 May 2018

Οι γελαδάρηδες φώλιασαν και στη λίμνη της Αθαλάσσας (Web TV) - Του Γιώργου Κωνσταντίνου - Εφημερίδα πολίτης 14/5/2018


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 14/5/2018

Κείμενο, φωτογραφίες και βίντεο του Γιώργου Κωνσταντίνου

Μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε στη μεγάλη λίμνη της Αθαλάσσας, η οποία βρίσκεται κοντά στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, καθώς δεκάδες γελαδάρηδες φώλιασαν εκεί ομαδικά για πρώτη φορά σε δέντρα και θάμνους που βρίσκονται μέσα στη λίμνη προσφέροντας ένα υπέροχο θέαμα για τους επισκέπτες.

Οι γελαδάρηδες άρχισαν για πρώτη φορά να αναπαράγονται στην Κύπρο με μεγάλη επιτυχία πριν μερικά χρόνια στη λίμνη του Αγίου Λουκά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Μετά από μερικά χρόνια άρχισαν να αναπαράγονται ομαδικά και στη λίμνη της Ορόκλινης.

Η λίμνη της Αθαλάσσας είναι ένας σημαντικός υδροβιότοπος, καθώς εκατοντάδες υδρόβιων αποδημητικών πουλιών χρησιμοποιούν τη λίμνη ως ενδιάμεσο μεταναστευτικό σταθμό ή ξεχειμωνιάζουν, ενώ πολλά είδη αναπαράγονται εκεί. 



Σοβαρή ενόχληση
Χρειάζονται όμως μέτρα προστασίας από τους αρμόδιους, καθώς παρατηρείται σοβαρή ενόχληση των πουλιών από διάφορους παράγοντες. Η πιο σοβαρή ενόχληση για τα πουλιά αυτά, είναι από τους δεκάδες σκύλους που ο κόσμος παίρνει εκεί περίπατο περιμετρικά της λίμνης αφήνοντας τους πολλές φορές ελευθέρους και αυτοί εισέρχονται στο νερό πανικοβάλλοντας τα πουλιά. Κίνδυνο για τα πουλιά και όχι μόνο αποτελούν οι πολλοί αδέσποτοι γάτοι που υπάρχουν, που ασυνείδητοι τους έχουν ξεφορτωθεί εκεί. Πολλοί πετούν πάνω από τη λίμνη τα τηλεκατευθυνόμενα ελικοπτεράκια τους προκαλώντας τεράστια ενόχληση στα πουλιά. Επιτέλους πρέπει να σταματήσουν όλα αυτά, να σεβαστούμε τη φύση και ένα από τα λίγα καταφύγια των πουλιών που έχουμε στον τόπο μας. Αν και πολλοί δεν το καταλαβαίνουν αυτό, υπάρχουν νόμοι που πρέπει να εφαρμοστούν ή να γίνουν που να αποτρέπουν αυτές τις απαράδεχτες ενέργειες με αυστηρές ποινές.



Ο γελαδάρης με το επιστημονικό όνομα Cattle Egret (Bubulcus ibis) γελαδάρης ή ερωδιός ο βουκόλος είναι ένα ημιυδρόβιο πτηνό της οικογένειας των Ερωδιίδων (Ardeidae). Είναι μικρόσωμος ερωδιός, κοινό κοσμοπολίτικο είδος και τον βρίσκουμε σε όλες τις ηπείρους εκτός της Ανταρκτικής. Είναι ένα πολύ ωφέλιμο πουλί καθώς ένα πολύ μεγάλο μέρος της διατροφής του αποτελείται από βλαβερά έντομα για τον άνθρωπο, όπως οι ακρίδες. Εκτός από έντομα τρέφεται με ό,τι κινείται και μπορεί να καταπιεί σαύρες, μικρά φίδια, βατράχους, αράχνες, σκουλήκια και ψάρια. Ονομάζεται γελαδάρης ή ερωδιός ο βουκόλος επειδή συνηθίζει να ακολουθεί κατά  πόδας τα ζώα που βόσκουν και να τρώει διάφορα έντομα και μικρά ερπετά που παρενοχλούνται από τα ζώα τα οποία κινούνται και έτσι γίνονται ορατά από τα πουλιά. Πολλές φορές μπορούμε να τους δούμε να κάθονται και στην πλάτη των ζώων. Είναι ο μόνος ερωδιός της Κύπρου που μπορούμε να τον δούμε να τρέφεται μακριά από υδροβιότοπους. Μπορούμε να τον δούμε σε χωράφια, σε καλλιέργειες, σε λύματα, σε φάρμες, ακόμα και κοντά σε αυτοκινητόδρομους. Το σούρουπο επιστρέφει πάντα και κουρνιάζει σε δέντρα κοντά σε λίμνες, όπως τη λίμνη της Ορόκλινης και τη μεγάλη λίμνη της Αθαλάσσας. Προτιμά να κουρνιάζει σε δέντρα που είναι μέσα στο νερό για να προστατεύεται από τους θηρευτές.

Τα αρσενικά και τα θηλυκά πουλιά είναι ίδια εμφανισιακά. Το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 45 και 55 εκατοστά, ενώ το βάρος τους είναι 300 έως 400 γραμμάρια. Το άνοιγμα των φτερούγων του είναι περίπου 95 εκατοστά. Το φτέρωμά του είναι, κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου, λευκό, με το ράμφος κίτρινο, τα πόδια του είναι σχετικά κοντά κίτρινα-πρασινωπά και τα μάτια κιτρινωπά. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου στο κεφάλι εμφανίζεται ένα λοφίο με έντονο καφέ χρώμα. Του ίδιου χρώματος φτερά εμφανίζονται και στην πλάτη και το στήθος. Η περιοχή γύρω από τα μάτια παίρνει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα. Τα νεαρά άτομα έχουν μαύρο ράμφος μέχρι να ενηλικιωθούν.

Φωλιάζει ομαδικά
Προτιμά να φωλιάζει ομαδικά σε δέντρα και θάμνους που είναι μέσα στο νερό για να προστατεύεται από τους θηρευτές. Φτιάχνει τη φωλιά του με ξερά κλαδιά και το χτίσιμο της φωλιάς αναλαμβάνουν και οι δύο γονείς. Το θηλυκό συνήθως γεννά τρία έως τέσσερα αβγά χρώματος ανοιχτού γαλάζιου και η επώαση διαρκεί περίπου 24 μέρες. Την επώαση των αβγών καθώς και τη διατροφή των νεοσσών αναλαμβάνουν και οι δύο γονείς.

Πολλές φορές έχω παρατηρήσει αβγά φαγωμένα από κορακοειδή που τα αρπάζουν από τις φωλιές τους, όπως επίσης και αρπαγές από αρπαχτικά πουλιά, αλλά αυτό είναι μια φυσική διαδικασία της τροφικής αλυσίδας και της ισορροπίας του πληθυσμού των ειδών. Αφύσικο είναι και εγκληματικό αυτά τα πουλιά να σκοτώνονται από ασυνείδητους κυνηγούς, καθώς πολλές φορές βρήκα σκοτωμένα και τραυματισμένα πουλιά από σκάγια κυνηγών



H αναπαραγωγή των γελαδάρηδων
Το θέαμα κατά την περίοδο αναπαραγωγής των γελαδάρηδων, που είναι αργά την άνοιξη στη λίμνη του Αγίου Λουκά, είναι άκρως εντυπωσιακό και ήταν για μένα ό,τι πιο εντυπωσιακό είδα στη ζωή μου και έχω περάσει αρκετές ώρες εκεί φωτογραφίζοντας και κινηματογραφώντας τα πουλιά που σε αφήνουν να πλησιάσεις αρκετά και δεν ενοχλούνται καθόλου από την παρουσία των ανθρώπων. Τα εκατοντάδες κάτασπρα πουλιά να φωλιάζουν στα δέντρα δίπλα στο νερό, οι φωλιές γεμάτες αχόρταγους νεοσσούς να σε ξεκουφαίνουν με τις φωνές τους, ενώ οι γονείς να πηγαινοέρχονται ασταμάτητα κουβαλώντας τροφή στα μικρά τους, σου προσφέρουν ένα θέαμα που είναι πραγματικά εξωπραγματικό για τα δεδομένα της Κύπρου.

Τώρα είναι ο κατάλληλος μήνας να δούμε αυτά τα πουλιά στις τρεις λίμνες που αναπαράγονται καθώς προσφέρουν ένα απίστευτο θέαμα ταΐζοντας τα μικρά τους.

Η λίμνη της Αθαλάσσας και η λίμνη της Ορόκλινης διαθέτουν παρατηρητήρια πτηνών όπου μπορούμε να δούμε τα πουλιά αυτά χωρίς να τα ενοχλήσουμε καθόλου.

Πηγή: http://politis.com.cy/article/i-geladarides-foliasan-ke-sti-limni-tis-athalassas-web-tv



ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Ο Γιώργος Κωνσταντίνου γεννήθηκε το 1960 στη Λευκωσία και είναι φυσιοδίφης ερευνητής της κυπριακής βιοποικιλότητας. Φωτογράφος και κινηματογραφιστής αγρίας ζωής και πρόεδρος του συνδέσμου προστασίας φυσικής κληρονομίας και βιοποικιλότητας της Κύπρου. Με ακούραστη δράση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσον αφορά το περιβάλλον και την βιοποικιλότητα του τόπου μας.



No comments:

Post a Comment