Πολιούχος αγία του Πέρα Χωριού είναι η Αγία Μαρίνα. Ο ναός της βρίσκεται στο κέντρο του παραδοσιακού πυρήνα, διαμορφώνοντας με άλλα κτίρια την πλατεία του χωριού.
Ανήκει στον τύπο του μονόχωρου ναού με ορθογώνια κάτοψη, που στεγάζεται με κυλινδρικό θόλο, ελαφρά οξυκόρυφο. Εξωτερικά ο θόλος καλύπτεται με κεραμίδια. Η κόγχη του ιερού είναι ημιεξαγωνική και καλύπτεται επίσης με κεραμίδια. Το μόνο αρχιτεκτονικό στοιχείο που διακρίνεται εξωτερικά είναι η κατασκευή της εισόδου και η στέγασή της, προφανώς μεταγενέστερες προσθήκες στον αρχικό ναό. Χαρακτηριστικά στοιχεία είναι τα πέτρινα γείσα της στέγης με τις υδρορρόες, τους “καμαροφρύδες”, όπως τους αναφέρει ο Γ. Σεφέρης και το καμπαναριό.
Για το ιστορικό της εκκλησίας δεν έχουμε ακριβείς μαρτυρίες. Ο ιστορικός Gunnis αναφέρει τη χρονολογία 1853 σαν τη χρονιά που κτίστηκε η εκκλησία. Μα αν λάβουμε υπόψη τη χρονολογία της βόρειας πόρτας (1851) που δηλώνει τη χρονολογία επιδιόρθωσης της εκκλησίας, εξαιτίας πυρκαγιάς, πρέπει να συμπεράνουμε ότι ο ναός ήταν παλαιότερος.
Δεν ξέρουμε λοιπόν ακριβώς πότε κτίστηκε και ποια ήταν τα στάδια του κτισίματος. Εκείνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, αφού και σήμερα διακρίνονται εμφανή σημάδια από πυρκαγιά στο οικοδόμημα (στο επικαλυμμένο και συντηρημένο πλέον μέρος του ιερού), είναι ότι η εκκλησία υπέστη ζημιές από πυρκαγιά, γύρω στα 1850, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το μεγαλύτερο μέρος του ναού και να παραμείνει μόνο μέρος του ιερού.
Σιγά σιγά οι κάτοικοι την επιδιόρθωσαν και στα θεμέλια του παλιού οικοδομήματος προστέθηκε το υπερώο και το καμπαναριό. Η καμπάνα μάλιστα λέγεται ότι αγοράστηκε ύστερα από διεξαγωγή εράνου.
Ενδιαφέρουσες μαρτυρίες του ναού είναι η χρονολογία της βόρειας πόρτας της εκκλησίας, που δηλώνει τη χρονολογία επιδιόρθωσης, το 1851, και ένας μικρός σταυρός που δωρήθηκε από ένα κάτοικο του χωριού, που φέρει το επίθετο Προκομμένος.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα εικόνα που υπάρχει σήμερα στο ναό είναι αυτή που παριστάνει ένα άγιο (τον ΄Αγιο Μιχαήλ το Μαλεΐνο, φωτιστή του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου, αυτοκρατορικής καταγωγής) με μια ομάδα από ορθόδοξους ιερείς γύρω του, καθώς και η σπάνια εικόνα του Αγίου Τρύφωνα (ή Τύχωνα ).
Στο προαύλιο του ναού οι κάτοικοι είχαν τη συνήθεια να θάβουν τους νεκρούς τους μέχρι και το 1913, οπότε εγκαινιάστηκε το νεκροταφείο στο προαύλιο του ναού των Αγίων Αποστόλων.
Πηγή http://www.perachorio-nissou.org.cy/el/page/sights
Photos 18/9/2016 by George Konstantinou
See also
No comments:
Post a Comment