Translate

Monday, 19 September 2016

Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο χωριό Πέρα Χωριό και Νήσου - The church of Agia Paraskevi in the village of Pera Chorio and Nisou - Cyprus


Η μικρή εκκλησία, που βρισκόταν κτισμένη μέσα στον περίβολο της σημερινής εκκλησίας,  κτίστηκε μέσα στο 18ον αιώνα και διατηρείτο μέχρι το 1962, οπότε και κατεδαφίστηκε για να πάρει τη θέση της ο νέος ναός.

Μια παράδοση αναφέρει ότι ένας Τούρκος κτηματίας, που κατείχε έδαφος μέσα στον περίβολο της εκκλησίας, αποφάσισε να τον γκρεμίσει και να κτίσει στάβλους για τα ζώα του.  Η Αγία Παρασκευή οραμάτισε την κόρη του ώστε να μην εκτελεστεί η απόφαση.  Ο πατέρας δεν ήθελε να ακούσει τίποτα από αυτά, εξάλλου ήταν και μωαμεθανός, αλλά το τίμημα που πλήρωσε ήταν πολύ μεγάλο.  Ξαφνικά η κόρη του άρχισε να χάνει τα λογικά της και στο τέλος τρελάθηκε.  Ο πατέρας βέβαια, συγκλονισμένος από την επαλήθευση του οράματος, παράτησε τα σχέδιά του.

Ηλικιωμένο άτομο, κάτοικος της Νήσου, μας ανέφερε ότι καθώς κοιμόταν, κατά τις πρωινές ώρες κάποιας καλοκαιρινής μέρας, με ανοιχτό το παράθυρο προς την πλευρά της παλιάς εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής, άκουσε ξαφνικά δυνατό βουητό και ένα πουλί να κελαηδά και καθώς πρόβαλε το κεφάλι να κοιτάξει έξω από το παράθυρο, ο δυνατός αέρας τον κτύπησε και έπεσε κάτω, ενώ άκουσε πολύ καθαρά το ξερό κτύπημα της ξύλινης πόρτας της εκκλησίας και στη συνέχεια ακολούθησε γαλήνια ησυχία.  Όταν διηγήθηκε το περιστατικό στους συγγενείς και φίλους, όλοι είχαν την πεποίθηση ότι ήταν η Αγία Παρασκευή που πιστεύεται ότι επέστρεφε από το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Δάλι.

Από την παλιά εκκλησία διατηρούνται μέχρι σήμερα μια εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας του 16ου αιώνα και εικόνα της Αγίας Παρασκευής  του 1678, έργο του Ιωαννίκιου Α΄ του Αγιογράφου, μετέπειτα Μητροπολίτη Κιτίου.

Επίσης πολύ σημαντικά είναι τα Μηνολόγια του 9ου μήνα του 1545, των 4ου, 6ου και 12ου μήνα του 1689 και του 8ου μήνα του 1777, που υπάρχουν ως σήμερα.

Μικρό αργυρό πιάτο του 1815 υπάρχει σήμερα στο ιερό της εκκλησίας.

Η νέα εκκλησία χτίστηκε το 1962 - 64 από το Λοΐζο, οικοδόμο από την Ακανθού.  Ανήκει στο τύπο του σταυροειδούς ναού με τρούλο, με ορθογώνια κάτοψη εσωτερικά.  Ο τρούλος στηρίζεται σε 4 ελεύθερες κολόνες και έχει οκταγωνικό σχήμα, με παράθυρα περιμετρικά.  Η αψίδα του ιερού είναι ημιεξαγωνική και στεγάζεται με κεραμίδια.  Εξωτερικά η στέγη διαμορφώνεται σταυροειδής με τον τρούλο στη συμβολή των δυο κεραιών του σταυρού, ενώ οι πλάγιοι χώροι που συμπληρώνουν την ορθογώνια κάτοψη στεγάζονται με χαμηλότερες στέγες. Χαρα-κτηριστικό είναι το τετραγωνικό κωδωνοστάσιο στη βορειοδυτική γωνία του ναού. Η είσοδος στο ναό γίνεται από δυτικά, μέσα από στοά με τοξοστοιχία και από βόρεια.  Χαρακτηριστική είναι η λιτή αρχιτεκτονική του οικοδομήματος αλλά και η επιτυχημένη διάταξη των ανοιγμάτων που διαχέουν άπλετο φως στο εσωτερικό του ναού.

Η νέα εκκλησία εγκαινιάστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ' το 1967, με ανάδοχο το Χαρίλαο και Ελπινίκη Αλεξάνδρου. Πρώτος ιερέας ήταν ο Παπαγεώργιος από την Αγία Βαρβάρα. Για αρκετά χρόνια μετά λειτουργούσε ο πατήρ Xαράλαμπος Oικονόμου ενώ πρόσφατα λειτουργεί ο πατήρ Θεόδωρος Eυθυμίου.

Στις 26 του Ιούλη, μέρα μνήμης της Αγίας Παρασκευής, γινόταν μεγάλη εμποροπανήγυρη και αρκετός κόσμος μαζευόταν από τις γύρω περιοχές για να παρακολουθήσει τη θεία λειτουργία και να αγοράσει τα χρειώδη του νοικοκυριού του.  Δεν έλειπε βέβαια και η ανάλογη για την εποχή ψυχαγωγία.  Χωριανοί και συντοπίτες μαζεύονταν στα χάνια, κοντά στο παλιό γιοφύρι, και ξεφάντωναν μέχρι αργά, με βιολιά και λαγούτα. Πανηγύρι γίνεται μέχρι και σήμερα.

Στο προαύλιο της εκκλησίας βρίσκονται τα μνήματα των τοπικών ηρώων (1963 Στ. Χριστοδούλου, Γ. Ξενοφώντος και 1974 Β. Κούβαρου και Κ. Λάμπρου), οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους υπερασπίζοντας την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βρίσκονται επίσης θαμμένα τα οστά των αδελφών Νικολάου από την Κερύνεια, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν αγνοούμενοι, αλλά με την μέθοδο του DNA, διαπιστώθηκε η ταυτότητά τους.
Πηγή http://www.perachorio-nissou.org.cy/el/page/sights

Photos 18/9/2016 by George Konstantinou
See also


Εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Περα Χωρίου-Νήσου



Εκκλησία Αγίων Αποστόλων (Πέτρου και Παύλου) στα χωριά Πέρα Χωριό και Νήσου



Εκκλησία Αγίου Λαζάρου και Αγίας Ζώνης στο Πέρα Χωριό


Η εκκλησία της Αγία Μαρίνας στα χωριά Πέρα Χωριό και Νήσου



Η Κατακόμβη και η Εκκλησία του Αγίου Ευτυχίου στο χωριό Πέρα χωρίον Νήσου









No comments:

Post a Comment